Monday, September 24, 2012

Tutorial ruffles foot dari saya :)

Assalammualaikum
Hi,

Seperti yang semua sedia maklum, saya ada membeli ruffls foot di Hatyai, beberapa bulan yang lalu. Kepada yang sukakan ruffles pada projek-projek menjahit anda, tidak kira pada bantal, atau baju kanak-kanak perempuan, footer ini memang sangat sesuai untuk anda!

Harga yang saya beli RM200, harganya lebih mahal dari yang ada di pasaran tempatan, entahlah kenapa harganya jauh lebih mahal, tetapi saya pasti ada kelebihannya tersendiri, lebih kukuh dan tahan lama, mungkin? Jahitannya lebih baik, mungkin? Ini hanya anda yang boleh membandingkan hasilnya.

Saya pergi ke Hatyai, selalunya setiap hujung bulan, kalau sesiapa ingin memesan dari saya, dengan harga RM230 (RM200 harga footer, RM30 harga poslaju + kemungkinan pengenaan cukai 30% + upah anak-anak saya makan ais krim hehe...) Kalau bersetuju dengan harga saya, bolehlah saya ambil pesanan. Tapi hanya apabila saya ke sana untuk mencari materials menjahit saya :)

Ruffles foot ini mempunya 4 settings untuk ruffles
1. setiap jahitan dikedutkan
2. setiap 6 jahitan dikedutkan
3. setiap 12 jahitan dikedutkan
4. tiada kedutan dihasilkan (boleh digunakan seperti footer biasa jahitan lurus)

Apabila anda membeli dengan saya ruffles foot ini, anda akan mendapat ruffles foot dan benda bulat plastik ini (nanti saya akan beritahu tujuan benda bulat plastik ini ye)

Juga 2 helai kertas yang mengajar anda tentang ruffles foot, cara pemasangan dan jika terjadi trouble shooting.

Ini adalah bahagian dimana setting ruffles yang anda mahukan, nombor satu bermaksud, setiap jahitan dikedutkan, nombor enam bermaksud setiap 6 jahitan dikedutkan da nombor 12 bermaksud setiap 12 jahitan dikedutkan.

Nampak tak garisan-garisan melintang tu? Tujuan garisan-garisan itu adalah untuk adjust kekedutan (error)

Nampak kan screw untuk jarum tu?

Buka screw jarum tu sampai habis dan masukkan plastik bulat tu dan screw kembali dengan ketat (kalau tak ketat nanti tercabut pula jarumnya...hehe)

Ni saya ketatkan screwnya

Untuk meletakkan ruffles footer tu, anda terlebih dahulu perlu memastikan benang atas dan benang bobbin dah tersedia. Kemudian, buka screw ini ye.

Dan keluarkan terus klip pemegang footer.

Cakukkan ruffles foot dan screw kan, opss...nanti dulu....sebelum itu, anda harus pasti sesuatu...

Cangkuk yang ada pada ruffles foot tu harua dalam posisi ini. Dan inilah tujuan sebenar plastik bulat itu :) menjaga footer dan mesin supaya tidak rosak :)

Selitkan kain antara dua blades yang ada pada ruffles foot....

sehingga hujung atau mengikut kehendak projek anda.


Gambar ini bertujuan untuk menunjukkan kain diselit antara 2 blades, nampak tak?

Okay, dah boleh mula menjahit seperti biasa! :)

Lihatlah betapa anda kagum dengan ruffles foot anda bekerja hehe...

Inilah hasil untuk setting 12 jahitan satu kedutan

Ini pula setting untuk 1 jahitan satu kedutan

Ini pula setting 6 jahitan 1 kedutan
Kesemua jahitan sangat kemas, saya jamin, cuma saya tak berkesempatan nak perbetulkan kainnya itu kerana Naydee ketika ini demam, jadi, saya terus ambil gambar aje tanpa memperkemaskan kain.

Harap penerangan ini berguna pada mereka yang telahpun memiliki ruffles foot tapi tidak tahu cara untuk menggunakannya. Terima kasih! Sebarang pertanyaan bolehlah email kepada saya atau tinggalkan komen di post ini! (n_n) Selamat mencuba!!


No comments: